Переглянути всі підручники
<< < 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 > >>

 

Я не тільки був упевнений, що цей рис і цей ячмінь послано мені самим Господом Богом, який піклується про моє життя, але не мав сумніву і в тому, що на острові для мене заготовлено ще багато таких самих колосків. Я нишпорив по всіх закутках мого острова, загляда­ючи під кожну купину, під кожний горбочок, але ніде не знайшов ні рису, ні ячменю. Тільки тоді я нарешті згадав про мішки з пташиним кормом, який я витрусив на землю біля своєї печери. Чудо з'ясувалося дуже просто! Ви можете собі уявити, як ретельно збирав я колоски, коли вони визріли (це було наприкінці липня). Я підібрав з землі всі зернятка і сховав їх у сухому надійному місці. Весь урожай першого року я вирішив залишити на посів: я сподівався, що з часом у мене збереть­ся такий запас зерна, що його стане і на насіння, і на хліб. Але тільки на четвертий рік я міг дозволити собі виділити для хар­чування частину зерна, та й то дуже малу. * * * ЗО вересня. Сьогодні сумна річниця мого прибуття на острів. Я підрахував зарубини на стовпі, і виявилось, що я живу тут рівно триста шістдесят п'ять днів! Чи пощастить мені коли-небудь вирватися з цієї тюрми на волю? Недавно я помітив, що у мене залишилося дуже мало чорнила. Треба буде витрачати його економніше: досі я писав щодня і запису­вав у щоденник усякі дрібниці, а тепер буду записувати лише видатні події мого життя. Розділ дванадцятий. РОБІНЗОН ВИГОТОВЛЯЄ ПОСУД І я вирішив, що коли тільки знайду придатну глину, виліплю кілька великих глечиків для зерна. Про такий глиняний посуд, в яко­му можна було б готувати страву, я поки що не мріяв. Я думаю, що жодна в світі людина не відчувала такої радості з та­кого мізерного приводу, яку відчув я, коли впевнився, що вдалося ви­готовити горщики, які не бояться ні води, ані вогню. Я ледве міг діждатися, поки мої горщики прохолонуть, щоб можна було в один із них налити воду, поставити знову на вогонь і зварити на ньому м'ясо. Горщик був прекрасний. Я зварив собі з коз­лятини дуже добрий бульйон; звичайно, коли б покласти до бульйону капусту й цибулю та заправити вівсяним борошном, він був би ще кращий. Тепер я став думати, як зробити кам'яну ступку, щоб перемелюва­ти зерно; адже про такий чудовий витвір мистецтва, як млин, не могло бути й мови: одній парі людських рук не під силу виконати таку роботу. Тепер треба було подумати про те, як я буду місити свої паляниці, коли приготую борошно. Насамперед у мене не було розчини; втім, цьому лихові все одно запобігти було нічим, і тому про розчину я не турбувався. Але як

 

Переглянути всі підручники
<< < 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 > >>
Hosted by uCoz